[email protected]
+385 1 2410 666

Novosti

Chromos ponosni glavni partner izložbe Katarina Velika carica svih rusa

GRADNJA KAO STRAST

„Katarina Velika imala je strast, a ta strast bila je gradnja, to je opisala rečenicom „Gradim, gradit ću, nagovoriti druge da grade…“. Ukratko, njezina strast, naš je posao! Ovom izjavom opisao je Predsjednik Uprave Chromos boje i lakovi  Dr. Aleš Ekar strast koju Chromos dijeli s veličanstvenom Caricom Katarinom Velikom.

Bliži se otovrenje same izložbe Katarina Velika Carica svih Rusa koja nam je u Zagreb stigla iz ruskog Državnog muzeja Ermitaž u Sankt Petersburgu. Chromos kao Glavni partner  ove izložbe iznimno je ponosan jer ona ne obilježava samo kulturnu suradnju dvaju država već i 50. obljetnicu prijateljstva Zagreba i Sankt Petersburga. Dr. Ekar dodaje, „Partnerstvo s umjetnošću, ovom velikom izložbom i Klovićevim Dvorima koji predstavljaju sinonim za umjetnost grada Zagreba za nas u Chromosu nije bilo upitno niti trenutka, jer prepoznajemo vrijednosti koje je Katarina Velika živjela, a mi već gotovo puno stoljeće istom strašću razvijamo i proizvodimo naše proizvode čija je kvaliteta prepoznata diljem Europe”.

NAJAVLJEN KULTURNI DOGAĐAJ GODINE

Izložbu su u utorak 10.04.2018 na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Milan Bandić, kustosica Muzeja Ermitraž, Natalia Bakhtareva, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić i veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov.

„Već sada postoji veliki interes za ovu izložbu. Sretan sam i ponosan što sam ravnatelj ove institucije i što mogu u četvrtak otvoriti izložbu koja je nastavak sjajnih izložbi proteklih 30 godina, od drevne Kine i drugih. Ova izložba je specifična, jer je rađena za našu galeriju i ovo je jedina takva izložba postavljena u ovom dijelu Europe“, rekao je Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori. Ravnatelj Picukarić nagasio je kako izložba ima regionalni karakter te da će u izložbi uživati deseci tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov je istaknuo kako se za dva dana očekuje veliki događaj za hrvatsku kulturu.

„Ovakva izložba se prvi put izlaže u Hrvatskoj i regiji. To je naš poklon za Hrvatsku i ljude u Hrvatskoj“, rekao je ruski veleposlanik. Naglasio je također kako je izložba veliki događaj za razvoj kulturne suradnje dvaju država. „Sretan sam što izložba traje tri mjeseca te će i građani Zagreba i turisti imati priliku vidjeti i upoznati remek djela Muzeja Ermitraž“, poručio je Azimov.

Kustosica Muzeja Ermitraž Natalija Bakhtareva je kazala je kako Ermitraž često održava izložbe posvećene carici Katarini II. koja je nedvojbeno najveća politička osobnost 18. stoljeća.

Istaknula je kako se vladavina Katarine II. naziva zlatnim stoljećem ruskog carstva. Na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori izlagat će više od 1000 eksponata gdje će po prvi puta biti predstavljene osobne stvari carice Katarine Velike i njezine obitelji kao i  njezina osobna umjetnička zbirka.

Posjetitelji će biti u prilici  vidjeti veličanstvene carske portrete i djela slikarstva europskih škola, skulpture, grafike, odjevne predmete carice i ostalih pripadnika dvora, predmete umjetničkog obrta i dragocjenosti.

„Sigurna sam da je ova izložba uspjela zahvaljujući suradnji Muzeja Ermitraž i Galerije Kolovićevi dvori“, kazala je kustosica.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istiće kako je ponosan što će ova izložba zbližiti dvije kulture i dva naroda, ali naravno i što izložba poput ove za nas ima izniman turistički značaj. „Ovo je i za manje skoromnog čovjeka od mene veliki događaj. Kad je kultura u pitanju, ovo je glavni događaj ne samo za Zagreb, nego i regiju. Izložba potvrđuje da je Zagreb istinska europska prijestolnica kulture. Ponosan sam na ovu izložbu i hvala svima koji su u njoj sudjelovali“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Povezane objave